Mistra Carbon Exit

Nyheter

Innovationstävlingen Öresundsbron 2.0 avgjord

Hur skulle Öresundsbron byggas år 2045 med nollutsläpp av växthusgaser? Den frågan ställdes i Naturvårdsverkets innovationstävling och två tävlande lag har under ett års tid arbetat med att ta fram olika lösningar. I samband med ett seminarium i Almedalen fick segrarna ta emot sitt pris av miljöminister Karolina Skog.

Read More
Kerstin Kristoferson
Debatt: Snåla fossilbilar bör ses som näst bästa miljöval

Anders Roth, mobilitetsexpert på IVL Svenska Miljöinstitutet och fallstudieledare för Mistra Carbon Exits fallstudie "Lokala arenor" har tillsamman med Svante Axelsson, Fossilfritt Sverige och Mats-Ola Larsson, IVL skriver i en debattartikel i Svenska Dagbladet att en kraftfull satsning på biogas och el är en förutsättning för att nå klimatmålet, men att i nuläget definiera bort alla bensin- och dieselbilar försvårar omställningen.

Read More
Ökad efterfrågan på elbilar en utmaning för energisektorn

Att kraftigt öka mängden elbilar i Tyskland kan skapa nya utmaningar för landets energisektor. Ett särskilt problem är distributionsnätet, som för närvarande är oförberett för den ytterligare efterfrågan som skulle genereras av ett ökat antal hushåll med elbilar. Detta är det centrala resultatet av den senaste ZEW-energimarknadsbarometern, en undersökning som gjorts Centre for European Economic Research (ZEW), Mannheim, Tyskland, bland experter på energimarknaden.

Read More
Kerstin Kristoferson
Film (svensk version) om Mistra Carbon Exit

Lars Zetterberg, klimatexpert och programchef för forskningsprogrammet Mistra Carbon Exit berättar om de utmaningar och mål som programmet står inför. Mistra Carbon Exit identifierar och analyserar de tekniska, ekonomiska och politiska möjligheterna och utmaningarna som Sverige står inför när målet om utsläpp av netto noll växthusgaser till år 2045 ska nås.

Read More